- Hotel Hoffmeister
- Restaurace
- Naše poctivé produkty
- Recepty
- Recepty s demi-glace
- Telecí filet mignon, batátové pyré, pečená dýně, lišková omáčka
Telecí filet mignon, batátové pyré, pečená dýně, lišková omáčka
Suroviny
600 g telecí svíčkové
1 kg batátů
0,2 l smetany
80 g másla
1 sklenice omáčky demi-glace
150 g lišek
0,3 l červeného vína
200 g šalotky
200 g dýně
Olej
Česnek, bylinky (tymián, rozmarýn), sůl, pepř
Postup
Telecí steak nechte minimálně hodinu odležet mimo lednici. Docílíte tak jeho správné teploty pro grilování. Mezitím si v troubě předehřáté na 160°C upečte batáty ve slupce, podle velikosti zhruba 40 minut pečení. Následně vychladlé a oloupané batáty vložte do mixéru s trochou másla, smetany, tymiánu a vše důkladně rozmixujte. V případě potřeby zjemněte další trochou smetany.
Na omáčku si v rozehřáté pánvi s rozpuštěným máslem orestujte šalotku, lišky, nakonec přidejte rozmačkaný česnek. Následně podlijte červeným vínem, nechte svařit zhruba na polovinu (víno můžete vynechat) a přidejte celou sklenici demi-glace, dochuťte solí, mletým pepřem a bylinkami dle chuti. Takto připravenou omáčku před podáváním rozmixujeme společně s máslem pro zjemnění.
Odleželý steak dobře osolte, opepřete a grilujte na pánvi z každé strany 2 – 3 minuty (podle výšky masa). Následně vložte do trouby předehřáté na 160°C a nechte po dobu cca 4 minut dopéct.
Část lišek a kousky dýně opečte na pánvi a použijte jako ozdobu při servírování.